Doorgaan naar hoofdcontent

Pyreneese berghond karakter

Uit een oogpunt van een ervaringsdeskundige. We onderscheiden eerst de oorsprong daar waar ze de kudde bewaken . Langzamerhand zijn er verschillende type aan het ontstaan. De kenmerken blijven hetzelfde maar hoe ze zich gedragen is anders. Het zijn honden die bewaken en verdedigen. Ze zullen dus van nature een karakter vertonen wat daar bij hoort. . 

Hoe de ouders leven speelt een belangrijke rol. Het gedrag erft namelijk over. Hierbij spelen de omgevingsfactoren en het milieu een belangrijke rol. 

De pups die geboren worden uit de ouderdieren zullen gedrag vertonen die volgens de allelen van de ouders zijn vererft. Het oorspronkelijke karakter zullen wel dus altijd terug zien.  Het is genetisch gezien een vijfde deel wat door de genen wordt bepaalt. Een waakhond heeft een instinct om te waken en een jachthond om te jagen. De allelen die overerven zijn dus 20%. . 

Het milieu en de omgevingsfactoren zijn vaak de oorzaak van ongewenst gedrag. Het is genetisch gezien zo dat vier vijfde deel wordt bepaald door het milieu en de omgevingsfactoren. Je moet het zo zien dat het gedrag twee of meerdere types vormt maar ook allelen. Het is zo dat een allel kan bepalen of een pyreneese berghond een gewenst of ongewenst karakter krijgt. De allelen komen in paren voor. 

Het karakter is veelal een polygene overerving. Meerdere genen die weer eigen allelen hebben en soms meerdere waardoor het karakter specifiek het gevolg kan zijn van bepaalde combinatie van genen onderling en allelen. De combinaties kunnen oneindig zijn. U begrijpt dat elke hond een ander karakter kan hebben.  Hierbij zijn er natuurlijk ook gedragingen herkenbaar.   

Wanneer honden voornamelijk in kennels worden gehouden en leven op velden en in gebouwen en ze elkaar vermaken en niet dagelijks in het gezin opgenomen zijn en weinig mee krijgen van het dagelijkse leven. Dan krijgen ze veel minder sociale aspecten en weinig prikkels mee en hierdoor zijn ze in het algemeen niet zo sociaal. U begrijpt dat deze honden andere gedragingen kunnen vertonen. 

Wanneer we het in groepen verdelen. Zijn er in mijn visie 3 verschillende type.

1) de Pyrs die de kudde beschermen. Ze zijn wereldvreemd en moeilijker te houden als gezinshond. 

2) de Pyrs die in kennels, bijgebouwen en velden leven. Ze zijn vaak wat afstandelijker en soms  
    angstiger en hechten minder snel en soms door vreemden wat moeilijker te benaderen. . 

3) de Pyr die in een gezin leeft en deel uit maakt van het dagelijkse leven. Ze zijn veel familiairder
    en socialer en minder wereld vreemd. Het is de familiehond. 

Hierbij is het heel belangrijk dat de pups vanaf de geboorte een goede start mee krijgen. Een pup is totaal afhankelijk van de moeder. Het proces moet goed worden waargenomen. Hierdoor is het belangrijk dat je er continue bij bent. We slapen er vier weken bij en vervolgens de gehele dag om ze heen. Het werkt door aan meerdere kanten. De moeder voelt zich hierdoor ook gesteund. Je kunt het ondersteunen en zorgen dat het milieu en de omgevingsfactoren optimaal zijn. Het belangrijkste is dat de ontwikkeling in de socialisatie goed verloopt en het de pups aan niets ontbreekt. Het zijn allemaal aspecten die doorwerken in het proces naar volwassen worden. Hierbij is het heel belangrijk dat het socialisatie proces wordt voortgezet als ze het nest verlaten. Leer elkaar te begrijpen en zorg voor goede omgevingsfactoren en een duidelijke en consequente opvoeding en milieu waar iedereen zich  begrepen en thuis voelt. . 

Wanneer u denkt een pyreneese berghond te nemen is het belangrijk dat u zich goed moet oriĆ«nteren en ik adviseer u om altijd de ouderdieren te gaan bekijken en gaat onderzoeken hoe hun gedragingen zijn en hoe de omgevingsfactoren en het milieu is waar ze in leven . U moet zich vooral niet laten misleiden. Het zijn moment opname en die zijn gemakkelijk te manipuleren. De meest pyreneese berghonden leven tegenwoordig in gebouwen op velden. Wanneer u dus kennels ziet en u komt binnen en het is er spik en span dan weet u voldoende. Honden laten zo hun sporen na. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pyreneese berghond socialisatie

  De socialisatie begint al vanaf de geboorte maar de belangrijkste periode is van drie tot twaalf weken voor de sociale ontwikkeling.  In deze periode moet hij leren dat alles in en om hem heen als normaal moet gaan beschouwen. Ze leren in deze fase het snelst. De hond moet zich veilig voelen en vooral zelfvertrouwen krijgen. We vinden het als fokker belangrijk om in goed overleg met de nieuwe eigenaren te werken aan de socialisatie. Het is belangrijk dat het hondje leuke ervaringen heeft in de contacten met mensen, kinderen en dieren . Laat hem wennen aan zoveel mogelijk geluiden. Verwikkeld de pup in de begroeting van gasten, haal kinderen en andere honden in huis of neem hem mee naar het park waar andere mensen en dieren komen. In de periode van 3 tot 6 maanden maakt de nieuwsgierigheid van de pup plaats voor angst. Het slechtste wat je kunt doen is de pup in bescherming nemen als hij angstig is of vluchtgedrag vertoont. Blijf te allen tijde de roedelleider. Leer hem zijn angst op